Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България с остра реакция срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес.

Това написаха в официално писмо от двете асоциации. Ето и какво още казаха те:

Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини. Средствата за одобрените по тях колеги са стопирани и никой не получава нищо. Спрени са грантовете, за които сме кандидатствали и също сме били одобрени.

Нашите две организации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка. Защото явно някой е решил да се запознае по-подробно с програмите и ние чакаме на неговото благоволение дали ще ги пусне отново, дали ще ги спре изобщо или как ще ги трансформира след 31 май. А в същото време малкият и среден бизнес е най-голямата жертва на икономическата криза, която последва пандемията от COVID-19.

Уважаеми госпожи и господа, разберете, че бизнесът няма време да ви чака. Подайте ни ръка и в максимално кратки срокове ни кажете - можем ли да разчитаме на подкрепа от ваша страна и каква би била тя.

В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса, което е недопустимо. Входирали сме писма за срещи с министерствата на финансите, икономиката и туризма, като до момента нямаме обратна връзка дали и кога ще има такава. Единственото, което се случи беше протоколна среща с министъра на туризма, на която си говорихме общи приказки и не усетихме да има готови решения за излизане от ситуацията, в която сме поставени.

Присъединяваме се към призива на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет, заради неяснотата как ще продължат икономическите и социалните мерки, въведени във връзка с кризата.

Решения трябва да се вземат веднага, защото нямаме време. И ни омръзна всички да сочат малкия и среден бизнес за свой основен приоритет, но когато настане време за реални действия, да го мачкат и неглижират.

Водени от гореизложеното очакваме и настояваме да отворите настоящите програми или да предложите по-добри в максимално кратки срокове.