Европейските цени на електроенергията скочиха в четвъртък до рекордно високи стойности, тъй като продължителната гореща вълна оказа допълнителен натиск върху енергийните пазари, които вече са подложени на напрежение от руските съкращения на газовите доставки за стария континент, съобщава "Файненшъл таймс“.

Германската базова мощност за доставка през следващата година, която представлява референтната европейска цена на тока, се повиши с повече от 5% в рамите на деня до рекордните 452,50 евро за мегаватчас. Това е пет пъти повече от цената по това време миналата година.

Еквивалентните френски енергийни цени се повиши с 4%, надхвърляйки 600 евро за мегаватчас за първи път в историята.

На Българската независима енергийна борса (БНЕБ) цената на тока за утре (12 август) пък се повиши до 772,27 лева за мегаватчас (или 394,86 евро за MWh) от 726,22 лева (или 371,31 евро) за днес.

Цените на електроенергията са силно повлияни от цената на газа и се покачват през цялата година, тъй като цената на газа се е увеличила повече от четири пъти. Днес газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпнаха за кратко над 216 евро за мегаватчас, преди търговията на приключи на нива около 208 евро за MWh. Точно преди годината цената на газовите TTF фючърси беше под 50 евро за мегаватчас.

Продължителната лятна гореща вълна влоши ситуацията, като наруши производствения капацитет и същевременно увеличи търсенето на електроенергия.

Липсата на силен вятър поради високите температури намали производството на вятърна енергия, докато ниските нива на водата по река Рейн нарушиха доставката на въглища до електроцентралите в Германия, отбеляза Уилям Пек, анализатор на пазара в ЕС на електроенергия в компанията ICIS - фирма за анализ на суровини.

Във Франция, където реките пък се използват за охлаждане на атомните електроцентрали, ниските нива на водата също засегнаха производството, добави той. Повече от половината от капацитета на ядрената енергия на Франция е офлайн за поддръжка.

Обединеното кралство генерира част от собствената си енергия от офшорна вятърна енергия и газ, доставян от Северно море. Но взаимосвързаната европейска електрическа мрежа означава, че рекордните в бъдеще цени на електроенергията в Европа също така повишават разходите за ток и в Обединеното кралство, добави Пек.