23-ма души са задържани при мащабна операция на ГДБОП срещу престъпна група, занимаваща се с контрабанда. Бандата е използвала софтуеър, чрез който е разбила системата на Агенция Митници, осигурявала връзка между отделните пунктове, съощава БНР. Така на практика са приключвани транзити, без съответните товарни камиони със стока да се явят на митничиските пукнтове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е митнически контрол. Изобретателят на зловредния вирус е 22-годишен хакер.

Действията на Главната дирекция за борба с организираната престъпност са били извършени едновременно на София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. До момента са задържани 23 лица. Сред задържаните лица са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.

Освен на територията на България групата е действала на територията на още поне две държави. По данни на Македонската прокуратура - там са задържани две лица, едното от които митнически служител на ГКПП "Крива паланка". До момента са извършени около 100 претърсвания, изземвания, обиски на лица. Задържани са 23-ма души. Основните обекти са жилища, автомобили, служебни помещения, офиси. Открити са ключове от банкови сейфове - касети. До момента при претърсването на един от тези сейфове са открити голяма сума пари, 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 40 златни монети.