Неизрядни туроператори извършват екскурзионна дейност, без да застраховат клиентите си. Това е установено при проверка на Министерството на туризма и на служители на „Икономическа полиция", НАП и Комисия за защита на потребителите. Министърът на туризма Николина Ангелкова беше с проверяващите в курорта „Слънчев бряг".

Глоба и преустановяване на дейността, докато застраховката не бъде представена на контролните органи и поставена на видно за туристите място, както и отнемане на лиценза грози фирмите-нарушители. Абсолютно недопустимо е да се предлагат екскурзии от туроператори, които нямат застраховка, заяви министър Ангелкова по време на проверките, пред БНТ. Още в първите два проверени павилиона проверяващите установиха нередности.

Елеонора Добрева- държавен експерт: Също така установихме, че туроператорът и туристическият агент е с неактуално актуализирано удостоверение за регистрация.

Дори и да го има в регистрите, неговото място е тук, пред погледа на туристите, категорични са експертите. Проверките са по сигнали за извършване на нерегламентирана туристическа дейност, подадени в изнесената приемна на министър Ангелкова в „Слънчев бряг". За година и половина са заличени над 350 туроператори, които са работили без да предоставят застраховка на туристите си.