С шествие до централата на ВМРО и с копия на написаната "оставка" на Валери Симеонов премина 16-ата вечер от гражданските протести в София с искане за оставката на вицепремиера. Значително по-малко се събраха тази вечер пред Министерския съвет - около 50 души. Около 150 протестиращи обаче подкрепиха искането за оставка в Русе, съобщава Дарик.

 

По-рано през деня майките на деца с увреждания излязоха с позиция, че протестът има граждански характер и морални основания и всяка политическа сила, която смята тяхното становище за основателно, може да окаже подкрепа на искането за оставка, "но нито една политическа сила не бива да си въобразява, че ще гради развитието си на гърба на искането на майките".

И тази вечер майките казаха, че всеки, който ги смята за платени, не е добре дошъл на този протест.

Протестиращите разпространяваха лист с "оставката" на Валери Симеонов, написана от "негово име", с мотиви, че не може да контролира поривите си да говори обиди, не може да контролира желанията си да отнема права, както и спонтанните си демонстрации на омраза към човешките ценности. 

"Боли, не боли, подавам оставка", завършва написаното на раздаваните листи.

Печат "одобрявам", който е допълнен с подписа на суверена в лицето на българските граждани, също присъства на листите.

Идеята е повече хора да ги подпишат и след това майките ще решат какво да правят.

Майките на деца с увреждания и гражданите проведоха шествие, което мина по ул. "Пиротска". Протестиращите спряха пред централата на ВМРО, за да скандират "Оставка".

Протестите продължават и утре - отново от 17.30 ч. пред Министерския съвет, а хората се заканват, че всеки ден ще е така до подаването на оставка.

И Русе днес подкрепи искането за оставка на Валери Симеонов. Над 150 майки на деца с увреждания и граждани организираха шествие и митинг.

В 18 ч. те потеглиха от Градските хали и преминаха по ул. "Александровска", скандирайки "Оставка". На първия ред бяха жени, облечени с тениски "Системата ни убива". После се събраха пред Общината.

Според Снежинка Захариева, майка на 8-годишни близнаци с детска церебрална парализа, едното от които в количка, политиците са загубили достойнство и са забравили кой ги е избрал. Присъстващите се заканиха, че това няма да е единственият им и последен протест.