От прокуратурата дадоха брифинг с уточнения след изявления на министър-председателя Кирил Петков по случая "Булгаргаз".

"Съгласно действащото у нас законодателства, обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства. Преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор. В тази връзка представители от изпълнителната власт нямат право да се намесват по тези въпроси". Това каза на брифинга Чавдар Пастованов, заместник-градски прокурор.

"Не може да се казва индиректно или директно кой и кога да бъде привлечен под отговорност, което се върши чрез медийни изявления", уточни Пастованов и призова представители на която и да е от трите власти да не се намесват в работата на прокуратурата.

По думите му информация по разследването може да се дава с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Делото за „Булгаргаз“ е образувано на 28 януари след разпит на свидетели по две длъжности престъпления - за лица от КЕВР и за длъжностни лица от „Булгаргаз“, каза Мариян Александров - един от наблюдаващите прокурори по делото. Той уточни, че с разпита на едни свидетел е започнало едно досъдебно производство за две престъпления.

"Седмица след образуването получихме материали по делото, голяма част иззети от МВР и ДАНС, голяма част не са ни и предоставени. Двете са образувани без материали. Предметът по престъплението „неизгодна сделка“ е за продажба на две борси с неизгодни сделки", уточни наблюдаващият прокурор.

Тепърва се разпитват свидетели и се изискат документи. Досега са разпитани четирима души, предстои да се разпитват служители. През 2021 г. има около 1700 сделки, уточни Александров.