Вирусът настъпва, не е изчезнал и хората трябва да го осъзнаят и да предприемат мерки. Спазването на дистанция е най-доброто решение. Това становище изрази професор Ива Христова , зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести..

„Положението е сериозно. Трудно е да се предскаже какво ще е положението след месеци, защото то зависи от нас. Спешно трябва да премислим поведението си и да си наложи известно ограничение в контактите си, защото това е най-надеждната мярка. От карантината се хвърлихме в едно напълно обикновено общуване, все едно вирусът е изчезнал“, каза тя.

„Нека да има всеки едно наум, да спазва дистанция и околните. Нека да се живее свободно, но да се избягват масовите мероприятия, затворените пространства“, добави още медикът в ефира на Нова.

Според нея през август има условия да намалее заразата, но това отново зависи от нас.

„Вирусът настъпва, за това говорят цифрите. Все още има свободни легла в болниците у нас и няма опасност за недостиг“, заяви Христова.

 Въпреки това, професорът подчерта, че месеците в борба с коронавирусът са се отразили много сериозно на медиците и всички останали на първа линия. Натрупала се е сериозна умора, която може да доведе това те да не могат да си изпълняват задълженията.

„Това е един крехък мир, който все още се крепи. Едните постъпват както си искат и си живеят живота все едно вирус няма, а от другата страна са здравните работници“, каза Христова.

Тя изрази и притеснение, че у нас все повече млади хора се заразяват, като оправда това с пренебрежително отношение и призова да се промени виждането.  „Младите хора не са застраховани“, категорично заяви тя.