„Все още нещата са под контрол, но ако сме дисциплинирани. Здравната ни система ще бъде доста натоварена през следващите месеци. Нови мерки не се налагат, но ако тенденцията за ръст се запази, то може да се затегнат. В последно време много се отпуснахме.Няма как да се затвори цялата страна, но има области, които изнемогват – като Благоевград”, това заяви директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов в предаването „Още от деня“ по БНТ. Той каза, че увеличаването на случите на COVID-19 се дължи на поведението ни. Вирусът си е същият, той не се е променил. Поведението ни е неадекватно на вируса.

„Всички се съмняват, докато не се разболеят. Трябва ли всички да се разболеят, за да повярват. Щабът не е променил своето говорене и иска да се спазват мерките, които са най-либерални в Европа. Аз смятам, че това няма да продължи дълго, ако случаите продължат да растат“, предупреди проф. Балтов.

 „Яростта на вируса не е намаляла. Възрастните пациенти не го изкарват леко“, подчерта директорът на болница „Пирогов“.

По думите му няма повторно заразени с COVID-19 у нас. Освен това антителата на преболедувалите се запазват в организма минимум три месеца.