Президентът Росен Плевнелиев не се съобрази с исканията да наложи вето на Закона за Националната служба за охрана (НСО) и подписа указа за обнародването му. Актът е публикуван в днешния брой на Държавен вестник, съобщава "Дневник". Документът беше приет след многобройни критики, а правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него.

На практика новият закон не прави нищо особено ново, по-скоро запазва досегашното състояние и функции на службата. Липсата на реформи и на идея за бъдещето на НСО е една от най-сериозните забележки на експертите по закона. Според повече експерти в сферата на националната сигурност НСО остава слуга властта - частни шофьори, които да ги чакат до ранните часове на нощта пред барове и заведения, хора, които да опитват храната им, да могат да бият и арестуват заради тях, да превозват деца и други роднини.

Въпреки призивите службата да бъде свита, да бъде ограничен кръгът на охраняваните, дори да бъде преместена като звено в МВР, такава промяна няма. Запази се военизираният статут на НСО, която остана на подчинение на държавния глава. Както и широкият кръг хора, които ще се ползват от услугите да бъдат превозвани, охранявани и обслужвани с бюджетни средства. Остана възможността да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Гардовете ще могат да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон - въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие. Забранено е само физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати да се използват срещу видимо малолетни и бременни. Това ограничение обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

Повече по темата - ТУК

TrafficNews.bg