Наред с културно-историческите забележителности и пейзажът да стане част от туристическите атракции у нас. Това е едно от най-атрактивните предложения, които се обсъждат от представителите на „Продължаваме промяната”, „Демократична България”, БСП и „Има такъв народ” в преговорите за съставяне на правителство в направлението „Туризъм”.  Според Михаил Михов от „Демократична България” подобни примери има в Тоскана, който е един от най-важните и същевременно най-красивите региони в Италия, както и в Швейцария.

Според експертите една от незабавните мерки трябва да бъде финансовата помощ към фирмите в бранша, който бе най-засегнат от пандемията с COVID-19. Друг акцент е презастрояването в курортите ни. Тук отново може да се вземе пример от Швейцария, където празните домове в курортите не могат да надвишават 20%. Да се демократизира законът за прякото участие, така че решенията да могат да се вземат от местната общност.

Класификация на видовете маркирани пешеходни и вело маршрути и забрана за движение на МПС-та по тях също е сред проблемите, които трябва да бъдат решени.

Сред предложените мерки е и цялостна ревизия на начина на отдаване и стопанисване на високопланинските хижи. Оказва се, че една част от тях дори не са били реституирани след промените и статутът им е неизяснен.

Закупуване на въздушни линейки, нова стратегия за къмпинг туризма и възстановяване на корабоплаването по Дунав също са сред обсъжданите теми.