Министерският съвет е приел и актуализацията на бюджета на НЗОК, за която днес бе постигнат консенсус на Националния съвет за тристранно сътрудничество. И работодатели, и синдикати се съгласиха, че към бюджета на Здравната каса трябва да бъдат насочени допълнителни 100 милиона лева.

Проектът е обсъден на оперативно заседание на кабинета в събота и е бил обсъден с икономисти и финансисти в началото на седмицата, каза пред журналисти в МС Румен Порожанов, министър на финансите.

Вчера е имало и среща с ГЕРБ, Реформаторския блок и "България без цензура". От БСП са отказали да участват в срещата, а партия ДПС е поискала отлагане на разговорите за след 3 октомври, поради ангажименти с изборите, каза Порожанов.

Стартирането на актуализация в края на октомври и началото на ноември щеше да е на базата на по-добри данни, но пък щеше да забави самата актуализация, заяви министърът.

Дебатът днес със синдикатите и работодателите беше изключително ползотворен, каза Порожанов. Ние нямаме големи различия в мисленето с тях, но нашата експертна оценка е по-консервативна, посочи министърът.

Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните със ЗДБРБ за 2014 г. параметри да възлезе на 1 061,8 млн. лв. (1,3 на сто от прогнозния БВП), което е разчетено в изготвения проект на за промени в бюджета за 2014 г.

С решението си МС предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 1,5 млрд. лв. (1,9% от прогнозния БВП) спрямо разчетите по Закона за бюджета за 2014 г., с което дефицитът по държавния бюджет за 2014 г. става в размер на 2,8 млрд. лв. (3,6% от прогнозния БВП). Предвижда се и влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа по Консолидираната фискална програма (КФП) до 4% от прогнозния БВП (3,15 млрд. лв.),пише в решението на МС.

TrafficNews.bg