Със символичен протест 50-тина служители на органите на реда в Пловдив подкрепиха своите колеги на национално ниво. Хората от пловдивските структури на МВР се събраха пред сградата на Областна дирекция в Пловдив точно в 18 ч., предаде репортер на TrafficNews.bg. 

Полицаите, пожарникарите, спасителите и служителите от администрацията изчакват още свои колеги и ще поемат на кратко шествие по улиците „Райко Даскалов” и „Княз Александър I”.

"Тук сме, за да заявим, че ефективно работеща и добре подготвена правоохранителна система не се създава в едно „Министерство на обещанията”, а само със съвместна работа на ръководството и служителите", коментира председателят на синдикално дружество в СФСМВР Доньо Янчев.  Опитваме се чрез диалог с управлението на МВР да подобрим ефективността на силовата структура и в крайна сметка да създадем една по-висока обществена сигурност. Искаме да подобрим условията за работа. Не искаме да робуваме на политическата конюнктура. Всички искаме ефективно работеща полиция, отговорни огнеборци, охраняемост и контрол", каза още в предварително слово своебразния водач на протеста и благодари специално на колегите, които са се отзовали.

Припомняме, че пловдивските дружества на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха, че ще подкрепят своите колеги от страната като излязат на регионален протест в Пловдив на 1 септември. Демонстрацията е в подкрепа на исканията, издигнати на националния протест, провел се на 05.07.2017 година, които все още не са изпълнени – спешна работа по създаване на нов Закон за МВР с участието на представители  на синдикалните организации и актуализация на възнагражденията на служителите в МВР с поне 15%.

Недоволството на служителите е продиктувано от затруднения диалог с политическото и професионално ръководство на министерството, както и от редицата прокарани законодателни промени „на парче”, довели до още по-сериозно задълбочаване на проблемите с подбора и обучението на кадрите и осигуряването на прилична материална база за изпълнение на задълженията на служителите. Решенията на належащите проблеми се отлагат, за сметка на отправяните от ръководството на ведомството и представителите на изпълнителната власт щедри обещания.

Вижте целият коментар на председателя на синдикално дружество в СФСМВР Доньо Янчев!