Македонският портал "Трибуна" разпространи видео от подпалването на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Опожаряването на входната врата бе извършено от певеца Ламбе Алабаковски в ранните часове на 4-ти юни. От кадрите ясно се вижда как Алабаковски пристига с велосипед и след това изсипва запалителна течност пред входа на клуба.

Битоля подпалване

От видеото става ясно, че самият той е леко пострадал при опожаряването. Няколко дни след извършването на престъплението той се предаде на полицията в града, където неговият брат работи на ръководна длъжност, предава БГНЕС. Ламбе Алабаковски бе задържан само за няколко дни и след това бе пуснат на свобода. По време на антиевропейските протести в края на месец юни той бе сред "водещите звезди". По време на един от протестите той се качи на сцената и подпали договорите с България и Гърция.

Битоля подпалване

За разлика от извършилият престъплението Алабаковски, ръководителите на Българския културен клуб "Иван Михайлов" си спечелиха нови главоболия, след като сами отстраниха щетите: В края на миналата седмица Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация направи обиск на клуба. В писмото си от Комисията дори заплашиха ръководството на клуба, че ще извърши преглед на документацията и на помещенията и че ще прибере копия от документи.

Битоля подпалване

Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от антибългарска кампания, в която активно участва политическият елит на РСМ, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Битоля подпалване

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Битоля подпалване

Според него, събитието по откриването на този център е „било нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”.