В края на 2014 година община Пловдив направи изследване въз основа на договор между ОП “Жилфонд” – гр. Пловдив и ЦНИП при УАСГ и целта му е изучаване съществуващото състояние на река Марица в границите на гр. Пловдив и варианти с изграждане на различни конструкции в коритото на реката.

Въз основа на приложеното техническо задание са изготвени следните доклади:

Част “Геодезия”
Направено е подробно геодезическо заснемане на участък от реката в землището на гр. Пловдив – от бента в източната част до моста на Околовръстни път в западната.

Част “Геология и Хидрогеология”
Изготвен е подробен геоложки доклад, включващ определяне на основните механични показатели и зърнометричен състав на седиментните отложения и положението на подпочвените води и коефициентите на филтрация.

Част “Състояние на водите в р. Марица на територията на гр. Пловдив”
Направен е анализ на химичните и биологични качества на водите на базата на актуална информация до 2012 г.

Част “Хидрология”
Определени са характеристиките на средния и максимален отток, както и на наносния отток, като са взети предвид актуални данни до 2012 г.

Част “Хидравлични изчисления”
Проведени са хидравлични изчисления за определяне на проводимостта на реката в настоящото и състояние при преминаване на максимални и средни води с различна обезпеченост. Изследвано е влиянието на предложените в част “Технически предложения” решения върху проводимостта на реката.

Част “Морфологични изследвания”
Направени са морфологични изследвания за определяне поведението на речното русло, общата и локална ерозия, както и очакваните деформации в план и по дълбочина. Изследвана е вероятността за поява на неблагоприятни морфологични изменения в зоната на съоръженията.

Част “Технически решения”
Проведено е обследване с цел на техническото състояние на бреговете речното корито, брегоукрепителните съоръжения и оградните стени и са предложени за технически решения за укрепване и социализиране на речното корито в границите на гр. Пловдив.

TrafficNews.bg