Една година след старта на ремонта, причинил сериозни главоболия и на софиянци, и на Столичната община, улица „Граф Игнатиев”, прилежащите й площади и улица „Солунска”, вече са готови. Повече по тях не може да се ремонтира, защото миналата седмица общината е издала Акт 15, което означава, че всичко, което е трябвало да изпълни строителят е на мястото си.

Така фирмата изпълнител не подлежи на суровите санкции за забавяне, а само за качество. За лошо изпълнение глобата можеше да стигне 1,2 млн. лева глоба (вместо до 5 млн. лв. за забавяне). Строителите обаче се разминаха с финансово „порицание” от 109 хиляди лева.

Това стана ясно днес от думите на кмета Йорданка Фандъкова, известна с критичността си към качеството и естетическото изпълнение на софийските ремонти.

Сумата е определена спрямо договора от надзора и представители на Столичната община, които вчера до късно обикаляха плочка по плочка, за да се уверят, че предписанията, които са издали заедно с Акт 15 са спазени.

Явно от набелязаните дефекти са останали само колкото за 109 хиляди лева. Според изчисленията на експертната комисия, огласени от Фандъкова, от 40 дка ремонтирани площи по, „Графа”, „Солунска” и площадите, само в 15 дка има некачествено изпълнение.

Оказва се, че дори направеното да не се харесва на софиянци или да е откровено грозно и криво, вече няма никакво значение, защото повече няма да се разкопава. Причината – може да е некачествено, но не „застрашава” софиянци и е годно за ползване. Това напълно сериозно обясни Даниел Евлогиев, директор „Транспортна инфраструктура” към Столична община.

Хубаво ли е, всеки може да прецени сам с една разходка по „Графа”, смятайки къде свършват дефектните 15 дка и започват перфектните 25 дка.

Както TrafficNews разказа в началото на годината, в цялата зона на "Графа", както и в другия централен ремонт около храм-паметника „Св. Александър Невски”, тактилната маркировка за незрящи не е поставена правилно. Според  д-р Иван Янев, който е  незрящ, на места по „Графа” тя направо е опасна за живота.

Кметът Йорданка Фандъкова обаче коментира, че проблемните водещи плочки, които водят хората с увредено зрение да се блъскат в стени, са само 4 и се намират на площад „Гарибалди”.

ТrafficNews установи, че това далеч не е така само с една бърза разходка:

Днес бе върната на мястото си пейката, на която седят Пенчо и Петко Славейкови, но заедно със замислената отдавна тяхна сянка. Все още обаче липсват много елементи, които са заложени в проекта. Става дума за сергии, ограничители, павилиони. Кога те ще се появат засега е мистерия. Отговорът на този въпрос е "няколко месеца", но краен срок няма. 

Не е ясно каква утеха може да бъде и огласената сума от 290 000 лева наложени глоби на всички участници в мащабния ремонт.

Кметът Фандъкова изреди наказанията: 57 хиляди за строителите заради повредени дървета; 35 хиляди за проектантите заради неточности в плана им, 90 хиляди за надзора и 3 хиляди заради непочистения обект, когато е преден на общината. Към тях прибавяме и новите 109 хиляди лева, отново за строителите.

Малцина вече помнят, че при старта на обновяването на центъра на столицата рязането на лентите беше обещано за септември миналата година. Както върви, истинският финал май наистина ще бъде през септември, но тази година. Ако няма нови изненад