За поредна година 68 бригада „Специални сили“ ще отбележи Деня на военния парашутист, съобщи нейният командир бригаден ген. Явор Матеев. Тържествата са предвидени за 17 октомври в Пловдив. Ден по-късно загиналите парашутисти ще бъдат почетени от 10.00 часа с военен ритуал и заупокойна молитва на Алеята на парашутистите в Софийски Централни гробища.

В града под тепетата празникът на 17 октомври ще започне в 9.00 часа с тържествен строй и поднасяне на венци и цветя в Втори район на бригадата, а час по-късно тържественият строй ще премине през пл. „Централен“ с приветствия и награждаване. От 10.35 до 10.55 часа Негово Преосвещенство епископ Арсений ще отслужи заупокойна молитва на загиналите при изпълнението на воинския си дълг за Отечеството.

Следва демонстрация на способности и техники от ръкопашния бой, въоръжение и снаряжение на пл. „Централен“. Празничната програма приключва с концерт във Военния клуб (от 11.30 до 12.30 часа).

По време на Втората Световна война от българската парашутна дружина падат покосени 59 парашутисти, а други 151 са ранени. Този брой военнослужещи е между 50 и 60% от целия личен състав на формированието и повечето от тях намират смъртта си или биват ранени в сраженията при Страцин и Стражин по време на Страцинско-Кумановската операция.