„Съдебната реформа няма алтернатива, тя трябва да се случи без отлагане. Извървяла е немалък път до тук и ще бъде крайно безотговорно, ако не се намери национално съгласие, за да можем да продължим по пътя на подобряване на българската система на правораздаване. Работя за това съдебната реформа да се случи сега, не бива да бъде отлагана за септември и за октомври. Не бива да бъде отлагана за след изборите", заяви президентът Росен Плевнелиев на импровизиран брифинг на Роженските поляни.

Той е водил разговори по темата с главния прокурор, с министъра на правосъдието, с министър- председателя и с някои от парламентарно представените политически сили.

„Ще продължа да го правя през следващите дни, защото е важно да извървим по достоен начин тези последни стъпки до приемането от парламента на първо четене на промените в Конституцията. Разбира се, след това политическите партии ще могат да направят своите корекции, ще има много дебати", добави президентът.

„Съдебната реформа е плод на национален консенсус и съгласие. Тя не може да се случи в режим на противопоставяне, тя няма да се случи тогава, когато партиите гледат тясно партийните си интереси. Съдебната реформа изисква просветеност и широко политическо съгласие. То трябва да бъде намерено в парламента. Като държавен глава аз също работя за това", каза още Плевнелиев.

Според държавния глава съдебната реформа е стратегически важна за България.

Ако тя не се случи, ще има по-малко инвестиции, по-малко икономическо развитие и ние отново ще се забавим по пътя на своя просперитет.

Със звън на родопски чанове президентът на България Росен Плевнелиев откри фолклорния Роженския събор.

„Една легенда възкръсва за нов живот. Един символ засиява с нова светлина. Легендарният Роженски събор се преражда в днешния събор на народното творчество и животновъдство, на който имам честта да бъда патрон", заяви при откриването президентът.

На официалната церемония пресъхваха още зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян и Чепеларе.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg