С 14 млн. лева ще бъдат закупени преносими компютри за ученици и учители. Средствата, отпуснати от държавния бюджет, ще стигнат за 16 000 устройства.  4000 от тях ще бъдат за учителите. Парите ще бъдат разпредели по училищата и оттам ще бъдат закупени устройствата.

„Това не отменя ангажимента ни да закупим още 80 000 устройства със средства от ЕС, но процедурите са по- продължители“, заяви по време на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Устройствата ще бъдат използвани за онлайн обучение, както при карантиниране на ученици, така и при затваряне на училища.

Средствата ще бъдат разпределени между 700 000 ученици и 67 000 педагогически специалисти. Министър Вълчев уточни, че те няма да достигнат за всички. По думите му, голям проблем е, че в световен мащаб има недостиг на устройства, особено когато става въпрос за поръчка на големи количества.

„Ние ще дадем изисквания, които ще позволят да се купуват устройствата на много на брой производители”, посочи образователният министър.  Сред тях са здравина и надеждност, наличност на тъч дисплей, устойчивост на батерията и др.

Министър Вълчев обясни, че в началото на пандемията някои от учителите са имали проблем с онлайн обучението заради липса на компютри. Такива са им бяха осигурени, но част от учениците и до този момент не разполагат с лаптоп или компютър.

„Категорично засега не предвиждаме затваряне на училища”, заяви той.

И посочи, че 162 деца и ученици и 159 учители в училища и детски градини са с положителни проби от началото на учебната година. Това означава по 5 ученици и учетели среднодневно заразени.  

99.7% от системата учи присъствено. Всичко се надяваме ситуацията да не се влоши. Целта ни е присъствено обучение до края на годината, заяви Вълчев.