Прочутата народна певица и един от най-големите гласове на родния фолклор - Динка Русева си отиде от този свят. Песните, които тя изпя от цялото си сърце и душа ще останат дълги години като емблеми на българския фолклор. 

За тъжната вест съобщиха нейни близки в социалната мрежа Фейсбук. "Обичана от всички, невероятно добра, усмихната, щедра с голяма душа и сърце! Поклон! Мир и светлина за душата й" - пишат опечалените.

Няколко поколения българи живеят с песните на известната тракийска певица Динка Русева, а много млади изпълнители пеят песните й.

Корените й са от село Пет могили, Бургаско, но свива семейно гнездо с акордеониста Георги в град Раднево и създават едно истинско музикално семейство. Синовете им Ради и Драгия са известни музиканти, които достойно заместват баща си, починал преди десетина години, свирейки на концерт в Котел.

Голямата мъка откъсва Динка Русева за известно време от сватбарската и концертна сцена, но по настояване на синовете си се завръща отново. Работила е с всички известни оркестри в Тракия, но за цял живот остава благодарна на откривателя си - гъдуларя Атанас Вълчев, който пръв забелязва таланта й на тежка сватба. Помага й народният певец Йовчо Караиванов – редактор в радио София. Така се раждат и първите записи с групата на Атанас Вълчев.

Всеотдайна, работлива, човек, който се раздава в живота и на сцената, това е Динка Русева, казва тракийският певец Тодор Кожухаров, който често я канил като гост-солист в оркестъра си „Южни ритми”, пише Blitz.bg

Гласът на Динка Русева трудно може да се имитира, въпреки че много млади изпълнители се опитват. Собственото й по-ситно вибрато се различава от това на всички изпълнители. Все още не са се родили такива гласове като на Недялка Керанова и Динка Русева, казва големият им почитател Вълко Трухчев от село Вресово, Бургаско.

Тя е една от малкото певици, които нямат самостоятелен албум - компактдиск. Останала си е с една единствена дългосвиреща плоча и много записи във фонда на Националното радио. Години наред, в Раднево ще се състои и конкурс-надпяване „Наследството - с песните на Динка Русева”.