Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разрешава на фирмата "Инерком България" ЕАД на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на ЧЕЗ. Това гласи решението на регулатора от днес.

Кандидатът за купувач е посочил в искането си до комисията, че няма вероятност след сделката да придобие господстващо положение на пазара. В хода на производството обаче КЗК установява, че това не е така.

"Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група", пише в решението.

Купувачът на бизнеса на чешката електроразпределтелна компания в поиска от Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по сделката на 14 март 2017 г.

Решението на регулатора подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването на решението.

"Инерком" иска да придобие всички дружества на ЧЕЗ в България - „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД и „Бара Груп“ ЕООД.

КЗК забрани продажбата на Нова ТВ и Нетинфо на чешкия милиардерСпоред комисията, ако сделката стане факт, обединението ще има предимство пред конкурентите си