Опасно горещо ще е днес. Оранжев код за жеги е обявен за Пловдив. Днес времето ще бъде слънчево, а в следобедните часове и горещо. Ще духа слаб вятър от североизток. Максималните температури ще са между 35 и 40 градуса.

При оранжевия код специалистите съветват хората да бъдат подготвени, тъй като високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителните и болни хора, възрастните и децата.

Препоръчително е да се избягва излагането на слънце за дълго и да се пият повече течности. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

Над планините ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. 

Максимална температура на височина 1200 метра ще е около 28 градуса, а на 2000 метра - около 20 градуса.

Над Черноморието ще е слънчево, след обяд ще духа бриз. Максималните температури на въздуха ще са между 32-35 градуса. 

Температурата на морската вода ще е 26-27 градуса.

 В червено и в оранжево или най-рискови за възникване на пожари са районите в Северозападна и Югоизточна България. 

С горещото време тези зони бързо се разширяват. Така че е важно хората да са крайно внимателни - с огъня и фасовете в гората и на полето.

Горещините ще продължат и през следващите дни.

В понеделник и вторник температурите съвсем слабо ще се понижат. Главно над северните и планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.