Последната седмица има осезателно повишаване на заболеваемостта в България. Това показват обобщени данни, изнесени по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

За периода 24-30 септември общият брой на новозаразените с COVID-19 e 1550 души, докато оздравелите са едва – 767. Хоспитализирани за периода са 111 души, като 15 от тях са в по-тежко състояние в интензивни отделения. С цели 57% се е покачила заболеваемостта в страната за последните 7 дни. 

Въпреки наглед притеснителните данни, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов подчерта, че все още не може да се направи категоричен извод дали ни чака втори сериозен пик.

„Тази тенденция не позволява  да се направят заключения и тази една седмица не може да ни служи за предприемане на конкретни действия“, обясни Ангелов.

Още един успокояващ елемент е, че все още натиска върху болничната система е съвсем поносим. В страната към настоящия момент има над 8000 легла за болни от коронавирус, от които 1108 интензивни, ала към 30 септември едва 10,5% от капацитета на обикновените легла за неусложнени пациенти и 4% от интензивните са заети. С други думи има над 7000 свободни легла.

Потенциален риск пред здравната система обаче остават недостатъчният брой на медиците и тяхната умора заради пандемията, посочи проф. Ангелов. Заболели са 1152 медицински специалисти, което е 5,6% от гилдията.

Анализа на данните от последната седмица пращат България на 25-то място в Европа по брой на инфектираните и на 6-мо място по смъртност. 

Предвид увеличението на броя на заразените бе удължен срока на извънредната епидемиологична обстановка до 30 ноември 2020. Остават в сила и временни мерки в страната.