Проверка на Върховния касационен съд е установила нарушения в съдебната сага "Иванчева". Според доклад на ВКС са открити процедурни пропуски при решението за отмяна на пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест.

Проверката бе иницииарана по повод разликата в решенията, взети през няколко часа от два различни съдебни състава. Припомняме, че първоначално магистратите решиха да пуснат под домашен арест Иванчева и Петрова, а след това ги върнаха зад решетките.

Според изнесената информация в документа, грешките са инцидентен случай и касаят неправилна съдебна практика от страна на Апелативния специализиран наказателен съд, като на практика магистратите не са разполагали с пълното дело по казуса, защото са бързали. 

Ето и сбит преразказ на доклада на ВКС:

Комисия от Върховния касационен съд (ВКС), в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г., извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение., възложена от председателя на ВКС, със заповед № 2807 от 28.11.2018 г.

В доклада с резултатите от проверката е консатирано, че: „В. н. ч. д. № 522/2018 г. по описа на АСНС е образувано, а искането за спиране на изпълнението на определението на първоинстанционния съд за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК съгласно, която в 7-дневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.

В НПК и ПАС (Правилник за администрацията в съдилищата, приет с решение на Пленум на ВСС по протокол № 25 от 03.08.2017 г., обн. В Дв, бр. 68 от 22.08.2017 г.) не е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство пред въззивната инстанция по чл. 343 от НПК. Съдебното произнасяне на въззивната инстанция по искане за спиране на изпълнението на първоинстанционното определение предпоставя редовно образувано въззивно производство, каквото в разглеждания случай не е било налице.“

Резултатите от проверката сочат още, че: „Определение № 175 от 16.11.2018 г. АСНС, ІІ състав, за спиране изпълнението на определение от 16.11.2018 г. по н. о. х. д. № 2617/2018 г. по описа на СНС, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест, е постановено без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. съдебно заседание. Същият е бил администриран до въззивната инстанция след произнасянето на съда по искането на прокурора за спиране на изпълнението на определението.

Към момента на произнасяне по искането за спиране по образуваното в. н. ч. д. № 522/2018 г. въззивният съдебен състав е разполагал единствено с т. н. „частичен” протокол, обективиращ в работен вариант мотивите и диспозитива на постановеното от първоинстанционния съд определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение от задържане под стража в домашен арест. Този документ не представлява официален такъв, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК. В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие „частичен” протокол.

Към момента на произнасянето на въззивния съд по искането за спиране все още не е било подписано от съдебните заседатели и самото определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест. (т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав).“

Комисията, в състав – председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение счита, че констатираните нарушения по в. н. ч. д. № 522/2018 г. представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика. Върховните съдии препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие.