Местен референдум за отделянето на град Обзор и още 6 селища от община Несебър се провежда днес. 2 114 са жителите, които имат право да гласуват по постоянен и настоящ адрес. Те дават отговор на въпроса: „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център гр. Обзор“.

Инициативата за обособяването на нова община обхваща град Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Паницово, Раковсково и Козница. Те се намират северно от Стара планина и на повече от 40 км от общинския център Несебър.

Гласуването на референдума преминава при висока избирателна активност. Близо 26% от имащите право вече са гласували, като най-активни до момента са жителите на село Паницово.

Пред избирателната секция в село Баня още рано сутринта се струпаха хора.

Близо 50 души чакаха и пред избирателните секции в Обзор, съобщава БНР. Председателят на Общинската избирателна комисия Силвия Димитрова обясни по-рано, че вотът ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: 

„Предвидени са дезинфектанти, ръкавици, прегради, защитни маски. Препоръчителна мярка към избирателите е да си носят собствени химикали“.

3 000 бюлетини са отпечатани за референдума, разкрити са 9 секции, като три от тях са в Обзор, а останалите - в малките селища.