Повдигнаха обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост на язовир "Студена". Това стана ясно от брифинг на прокуратурата.

Министърът на околната среда и водите, който по-рано днес подаде оставка, отива на съд заради водната криза в Перник.

"Във вчерашния ден пристъпихме към реализация на досъдебно производство, касаещо водната кризата в Перник. Бяха извършени много процесуално-следствени действия за установяване на виновните лица за нея", заяви административният ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров.

"В хода на разследванеото е установено, че водният ресурс на язовир „Студена” значително е намалял до „мъртъв обем” на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й е установено, че министърът, в разрез със закона за водите, е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества. Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения. Той е издавал разрешителни за промишлени използвания на водните ресурси на язовир „Студена”. По този начин той е довел до значителни щети, което пък е довело до намаляване на питейната вода за жителите на град Перник.

Димов прекара нощта в Трето РПУ в София, където е бил настанен в самостоятелна килия. Той беше разпитан и задържан за 24 часа, след като полиция и прокуратура влязоха в екоминистерството. 

Нено Димов подаде оставка, Борисов я приеПредстои да стане ясно дали на министъра ще му бъде повдигнато обвинение