Служебното правителство публикува мотивите за отстраняването от длъжност на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”. Димитър Георгиев бе освободен вчера, а на негово място застана Пламен Тончев.

Сред мотивите към проектите на указа се посочва, че предложението за прекратяване на пълномощията на Георгиев кореспондира с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес.

Проблем се оказва и молба за отпуск, който трае 123 дни. Той е описан като демонстрация на нежелание от страна на Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство. Именно заради това се подлага под съмнение, че бившият шеф на ДАНС е пристрастен към политическата обстановка в страната.

Самият той посочи вчера, че е работи заедно с пет правителства, а това обвинение не е миродавно. Спомена още, че веднага след повикването е прекратил отпуската си, което начислява общо 5 дни, в които е отсъствал.