ДФ „Земеделие“ ще обезщети Стоян Господинов, чието стадо от 28 крави загина след водопой на река Марица край Димитровград. От институцията отпускат индивидуална помощ de minimis на засегнатия фермер.

Господинов ще получи 37 034 лв. за компенсиране на щети и пропуснати ползи, вследствие на загиналите по време на водопой на 20 крави, 7 телета и един бик.

Помощта ще допринесе за възстановяване на дейността в стопанството на фермера, загубил поминъка си, коментират още от ДФ "Земеделие". И уточняват, че общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро за период от три години.

Припомняме, че прокуратурата е влязла в няколко предприятия в източната индустриална зона на Хасково, след като е било установено, че  замърсяването на река Марица е тръгнало именно от там. Тече проверка в предприятията, които използват заустени канализации и изхвърлят отпадни промишлени води в река Марица. 

До момента са иззети записи от видеокамери, проби от колекторни тръби и документация.. Назначени са и експертизи.

"Има няколко предприятия, в които са извършени огледи. Все още не са готови резултатите от аутопсиите на животните. Пробите  от РИОСВ са при нас, като действително са завишени са стойностите на нитрати и нитрити, но не искаме да спекулираме с цифри", казаха от държавното обвинение. 

Образумано е досъдебно производство за умишлено замърсяване или допускане на такова, в резултат на което е възникнала опасност за хора и животни. Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 1 до пет години глоба 5 000 до 30 000 лв. 

В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил кравитеПрокуратурата разпореди проверка на три ведомства