Ст. комисар Йордан Рогачев преди седмица оглави втората по големина дирекция на полицията в България. Той поема ОД МВР - Пловдив след като през последните 5 години оглавява полицията в Пазарджик. Семейството на Рогачев е от Стрелча, но той самият е роден в Девин, където баща му е бил военослужещ. Завършил е ВИПОНД и право в ПУ"Паисий Хилендарски". Кариерата му започва в Жандармерията, а след това е назначен за началник на 4-то РПУ в Пловдив. Следващата му спирка е в дирекцията на полицията в Пазарджик. 

Смята себе си за половин пловдивчанин, защото от 5 години живее със семейството си в Пловдив. Има съпруга и момченце на 1,4 г. 

Първото си интервю като директор на ОД МВР - Пловдив ст. комисар Рогачев избра да даде пред TrafficNews.

Г-н Рогачев, какво ще запомните от първата си седмица като директор на Пловдивската полиция?

- Ще запомня първата си седмица с двете реализации, които направихме с колегите – срещу незаконното разпространение на акцизни стоки в Скутаре и срещу производството  на наркотични вещества – оранжерия за марихуана в Драгойново. За съжаление имаше и доста отрицателни емоции, тъй като в край на седмицата станаха няколко много тежки пътни произшествия в областта  и няколко човека загубиха живота си.

 -  Пловдив е сравнително спокоен град. Въпреки това обаче броят на извършените престъпления не е за подценяване. Къде ще насочите усилията си?

- Усилията ми ще бъдат насочени към противодействие на конвенционалната престъпност. Предприел съм конкретни мерки. Буквално до дни във всяко едно населено място на територията на пловдивска област ще има полицейско присъствие поне веднъж в месеца. След това ще бъде повторено. Предстои провеждане на серия срещи с кметовете на общините. Преди няколко години имаше доклад на Световната банка, в който бе посочен, че най- ниската разкриваемост на престъпленията срещу собствеността е в областите Пловдив и Бургас. Това е един от приоритетите ми. Все пак през последните години има тенденция към намаляване на престъпленията и повишаване на разкриваемостта.

Смятате ли че това е реална картина или се дължи на незавеждане на всички престъпления?

-Да, мисля, че това е реална картина. Ние подлежим на контрол от структури, които извършват методически проверки пред определен период от време. По отношение на незаведени сигнали , ще бъда безкромпромисен. Там, където имаме сигнали за нарушения, ще бъдат извършени проверки и ако сигналът бъде потвърден служителят ще понесе дисциплинарна отговорност.

  -  Какви реформи да очакваме?

- Към момента се въздържам от кадрови реформи, защото искам да дам шанс на колегите да подобрят показателите си за работата. Там, където се справят добре , могат да са спокойни за работата си. Там, където не се справят, ще бъде извършена проверка , ще им бъде даден втори шанс и ако отново не успеят, ще търсим заместник.

 - Има ли вече определени районни управления или сектори, чиито резултати , според вас не са задоволителни?

- Все още е рано за заключения, все пак съм само от седмица на поста. Предполагам , че до края на месеца ще имам пълна представа.

 -Оптимист ли сте по отношение на ограничаването на продажбата на наркотици?  През последната година нямаше големи операции срещу наркоразпространението.

- Не мога да коментирам работата на предишния директор, оценката я дава ръководството на министерството. Това, което мен ме притеснява наред с наркоразпространението е употребата на наркотични вещества от различните възрастови групи. Като трябва да отбележа, че с всяка изминала година възрастовата граница пада. Еднократната доза, количествата за лична употреба изобщо не са нещо безобидно. В последствие нещата стават по –лоши, следва зависимост , която води до други престъпления – кражби, грабежи, а понякога и убийства. Затова е много важно възпитанието в семейството, след това и в училище. Полицията не може да е сама в борбата срещу наркоразпространението. Директорите на училищата, частните охранителни фирми, гражданите – да запазим децата далеч от дрогата е наша обща задача. Предстоят работни срещи с прокуратурата и следствието.  Но най- важното е ние да си свършим нашата  работа. Планираме акции в ромските махали, в питейни заведения и на други ключови места.

-  Зачестиха полицейските акции на входовете на града. Ще успеете ли да разбиете свърталищата на жриците, които са запазена мярка от години?

- Със сигурност. Пловдив е Европейска столица на културата. Срамно е гостите, които идват в този хубав град , да виждат въпросните момичета разположени по главните пътища. Ще направя всичко възможно те да изчезнат от там.

- Сериозен проблем, особено през лятото, са незаконните надбягвания с коли и мотори по основни пловдивски булеварди. „Освободжение”, „Шести септември” и „България”  в тъмните часове са скоростни писти, на Асеновградско шосе всяка неделя има състезания и това е публична тайна. Има ли вариант тази опасна практика да бъде прекратена?

-  Запознат съм с проблема, дори сутринта на оперативка го коментирахме. Провеждат се специализирани полицейски операции, които ще продължат много интензивно. Скоро четох, че кметът иска общината да отреди място, където любителите на автомобили да се събират, но предложението му не е било одобрено. Смятам обаче , че в бъдеще отново трябва да се направи опит и да се обособят и обезопасят места, където младежите да изразходват адреналина си без да нарушават спокойствието на останалите граждани. Всеки един сигнал, подаден от гражданин , ще бъде проверен. Много от автомобилите, които се състезават са с конструктивни промени, което ги прави опасни и всеки установен такъв автомобил, ще бъде спиран от движение.

- Много млади хора загинаха във „войната“ по пътищата, но въпреки това екстремните изпълнения не спират. Превенция или наказания- кое според ас има по-голям ефект?

- През следващите месеци ще има наситено полицейско присъствие. Началникът на сектор „Пътна полоция” представи анализ на зоните с най- много пътни произшествия. Там ще бъдат насочени усилията ни. Няма да разчитаме само на силите и средствата на Пътна полиция, а ще ползваме и служителите , които имат право да работят по КАТ за проверки.

- По този начин няма ли да се наложи въпросните служители да дават извънреден труд , което пък в момента е ограничено и това да доведе до недоволство?

- Не, това ще е в рамките на работното време. Имаме достатъчно сили навън, за да имаме патрули през цялото денонощие.

-  Предвид протестите за повишаване на ставката за извънреден труд ,  смятате ли, че съставът е достатъчно мотивиран?

- Трябва да има и финансови средства за исканото увеличение. През последните няколко години заплатите два пъти бяха увеличени, всички са с нови униформи, тече нов проект за изготвяне на нов тип униформени облекла. Няма лимит на горивото, бяха отпуснати средства за подобряване на материално – техническото обслужване и пр. Не можем да кажем , че държавата не се грижи за полицията. А и нещата опират до оптимизация – на всяко мероприятие трябва да има точно определен брой хора. Ползваме сили на СПС, на жандармареята.  На един протест с 50 човека, няма нужда да има много полиция. Или на мач от В група…

- Идвате от друга дирекция. Това пречи или помага?

- По-скоро помага. Не подценявам колегите от пловдивската дирекция. Напротив тук има много професионалисти с достатъчен опит и стаж, на които ще разчитам. Те ще ми помагат да изградим един отбор и да направим от Пловдив един сигурен и спокоен град.

- Защо станахте полицай?

- Не съм имал друго желание. Нямам полицаи в семейството, но още докато бях в казармата, се готвех за изпитите във ВИПОНД. Три дни след като се уволних, вече бях в Академията.

-  Какво е усещането ви за Пловдив? Имате ли любимо място под тепетата?

- Със съпругата ми и детето ходим в Градската градина, на Гребната, на Бунарджика. Без да прозвучи като клише, мисля , че Пловдив е най- добрият град за живеене. Той дава възможност за добър и пълноценен живот на хора от различни възрастови групи, на хора с различни професии и с различни интереси. Има възможности за децата – добри училища, университети, спортни школи. Тук има уникален волейболен отбор – „Марица” както и чудесна волейболна школа.

- А привърженик ли сте на някой от футболните отбори?

- Няма да кажа , за да не засегна някой.

- Пловдив е културна столица на Европа, успявате ли да видите някое от културните събития под тепетата?

- За съжаление рядко ми се отдава възможност, тъй като досега денят ми бе разделен между работата ми в пазарджишката дирекция и семейството ми, което живее в Пловдив. Имаме малко дете и излизането е по-трудно. Бях на откриването на Европейската столица на културата и  почувствах истинско удоволствие да споделя емоцията с толкова много хора. Надявам се, че сега ще имам възможност да видя повече неща.

- Как си почивате ?

- Преди ходел на лов, но вече нямам толкова време. Опитвам се всеки ден да отделям време за спорт, за да мога да се разтоварвам най- вече психически. Най- добре си почиват и се зареждам с положителни емоции, когато съм с детето си.

-Как отсявате приятелите си, изкачвайки се по стъпалата на успеха?

Аз не се променям. А броят на приятелите е въпрос на личен избор.