Тази нощ се активира най-интензивният метеорен поток през годината– Персеиди. Пикът на явлението се състои около 10 – 15  август, когато обичайно се наблюдават по една – две падащи звезди в минута. Метеорният поток се състои от малки ледени и прахови частици, идващи от планетата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г., които навлизат в земната атмосфера.

Повечето от тях не са в по-големи размери от песъчинки, движат се със скорост 60 км/сек и при навлизането им в земната атмосфера заради триенето ги виждаме като огнени следи на небосклона. Тъй като радиантът на метеорния поток се намира в съзвездието Персей, то дава името на метеорния поток.

В страните от Западна Европа метеорният поток е известен като “Сълзите на Сан Лоренцо”, понеже максимумът му съвпада с празника на светеца. Очакват се по над 60 падащи звезди на час, но Луната ще бъде във фаза много близка до пълнолуние и може да попречи на наблюденията.

Падащите звезди са красиво явление, което винаги радва хората. Те всъщност представляват частица или тяло, което е навлязло в земната атмосфера с голяма скорост, предизвикваща силно нагряване и изгаряне на тялото, при което се вижда светеща следа в атмосферата.

Най-разпространеното поверие е, че ако човек види падаща звезда, задължително трябва да си намисли желание. Смисълът на това е, че точно в този кратък и непредвидим миг човек си пожелава нещо, което иска най-много и най-силно.

Първото, което идва в съзнанието, е най-истинското. Не се замисляйте твърде много, защото моментът бързо отминава и нищо чудно да пропуснете да си намислите желание. Вярвайте силно в желанието, което искате да се сбъдне, и нищо чудно то да се сбъдне.

Хубаво е да не си пожелавате само материални неща, които са преходни и не така ценни, колкото духовните изживявания. Смята се, че ако двама души заедно видят падаща звезда, то те ще бъдат щастливи и свързани завинаги.

Някои хора смятат, че животът им зависи от самите тях и няма смисъл да си пожелават каквото и да е, но все пак е хубаво да се вярва, че природният феномен има силата да ни донесе щастие, здраве и късмет.