Ценна църква в русенското село Пепелина беше ограбена два пъти в рамките на една седмица. Първият път са откраднати парите от продажбата на свещи и даренията. А вторият път – 20 икони, като едната от тях е по-особена.

На нея е изобразена Богородица с младенеца, като под ръката на Божията майка има метална фигура.

Църквата е построена в началото на XX век. Сумата, която първоначално е открадната не е голяма – около 120 лева. Въпреки това местните са дълбоко огорчени от стореното, предаде БТВ.

„В Деня на будителите разбрах за първия обир. Казаха ми, че вратата на църквата е отворена. Отрязали са халката на катинара и са влезли в църквата. Тогава бяха изчезнали парите, които се събират от продажбата на свещи и даренията, които оставят хората, които идват в църквата”, разказа кметският наместник Георги Корчев.

Голямата икона, която е открадната при втория взлом, освен с металния си обков, се отличава и с това, че под ръката на Богородица има малко човече, което прилича на младенец.

„Този храм е свят за селото, уважаван. По-рано си имаше свещеник, който си служеше. Моят мъж не пожела да дойде, защото е много ядосан, разтревожен, че се случва това нещо”, разказа местна жителка.

От полицията пък съобщиха, че още четири храма в района са били ограбени. Намират се в съседни на Пепелина села.