Над 70 000 човека са скочили от Аспаруховия мост до момента за 25 години - споделя за юбилея на варненския клуб "Адреналин" един от неговите създатели Росен Касабов. Веднага след закриването на националните аеро-клубове, започнахме да скачаме с динамични въжета от Аспарухов мост След това направихме наша разработка и въведохме първите ластични въжета. През 1992 г. включихме бънджи, парапланеризъм, делтапланеризъм, пише chernomorec.bg.

В последствие полети с балони, бънджи скокове от балони и др. екстремни спортове. Бънджи е сравнително безопасен екстремен спорт за хора, които нямат опит. То е и най-достъпно. След това е парапланеризъм, полети с балон, парашутни скокове. Аз скочих за първи път от моста през 1989 г. с динамични въжета, а през 1992 г. започнахме да разработваме скоковете с ластични въжета. Те са наше производство. От 1996 г. клубът е организирал състезания по бънджи акробатика и свободен стил, имаме участие в световно първенство в Швейцария - допълва Касабов.

Бейсджъмпинг скокове ще има по време на честванията на годишнината. Представлява скок с парашут от наземен обект - мост, скала, сграда, антена и др. По отношение на оцеляването през годините клубът разчита на спонсори и на общите усилия на целия екип.

Пепи Балева е нашият талисман на клуба - разказва Касабов. Скача от 15 г. и има над 50 бънджи скока и над 15 парашутни скока, включително парашутен скок от 5000 метра. Тя е пример за това, че годините са само цифра. Когато дойде да скача за първи път, никой не можа да повярва, че е на 67 години. Приличаше на 45 годишна свежа, емоционална, позитивно настроена жена. Много е важна предварителната подготовка за безопасността на скоковете.

Не е нужно човек да има абсолютно здрав вестибуларен апарат, за да скочи. Бънджи скоковете са достъпни за всеки. На място момчетата дават инструктаж и който скача, трябва да спазва инструкциите.Най-младият участник, който е скочил досега бе на 7 години. Синът ми бе на 8 години когато скочи за 1 път. Пожелавам на клуба всички наши хора да изпълняват скоковете безопасно - отбелязва основателят.

По негови думи рядко има случаи на отказали се в последния момент кандидати за скачане. Скъсани въжета няма, тествани са в София. Издържат над 3 тона статично натоварване, а динамично натоварване - до 10 J. В "Адреналин" не правят предварителни изследвания, но преди скока се попълват декларации за здравословното състояние на човека, който ще скача. За бънджи скоковете не се допускат да скачат хора с високо кръвно налягане.

От клуба разказват, че в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век в историята на спорта навлиза едно ново течение наречено "екстремни спортове". Те съчетават спортове с повишен риск, нестандартно мислене и поведение. Много от тази група спортове са съществували още в древността, под формата на древен ритуал или местен обичай, в който се е доказвало смелост и безстрашие. Основоположник на голяма част от екстермните спортове практикувани във въздуха у нас се явява варненският клуб за екстремни спортове "Адреналин". На 27 септември 1989 год. Росен и Стамен Касабови заедно с Веселин Д. Радев изпълняват първия подобен на бънджи скок в България. 

За тази своя цел те използвали употребяваните в алпийската техника динамични въжета. Тази знаменита проява в историята на бънджито в България те изпълнили, като единият край на въжето се осигурява на едната страна на моста, а самият скок се извършва от другата. Целта на тази сложна по организация система е чрез маховото движение, което ще опише скачащият под моста да се намали динамичния удар в следствие от скока.

Три години изминават докато Росен Касабов създаде първото ластично въже в България. Провеждат се редица тестове и изпитания, докато се определят точните параметри на скока. Особено внимание се отделя върху сигурността на еластичния елемент, начина на екипиране и провеждането на самия скок. Въжето било произведено по западен образец от многонишкови снопчета ластик, обединени в броня с нужните динамични способности, предпазваща ластичетата от външните фактори на влияние и главно от тяхната пълна разтегателна способност. Снопчетата били оплитани в различни оплетки според целта на експлоатация, а самите те се помещавали в полиемидна тръбна лента, ситно набрана с изчислена безопасна дължина на опън.

Докато разговаряхме с Росен Касабов, до нас приближи млада дама, която поиска да скача. За 26 годишната Станислава от Слънчев бряг скачането с бънджи е било дългогодишна мечта - разказва тя. Само гледах репортажи, снимки и клипове на хора, търсещи силни усещания. Започнах да сънувам как скачам. Не ме е страх и беше само въпрос на време да се престраша. Снощи нещо ме загложди. Поисках силно най-после да сбъдна мечтата си. Влязох в интернет и потърсих възможности. Видях, че вашият варненски клуб има 25 годишен юбилей и празник. Решихме с приятеля ми да дойдем до Варна специално за скок. 

Той също иска да скочи, но има скорошна операция на крака, а ни казаха, че трябва да мине още поне една година. Затова ще скоча аз. За първи път ми е, не ме е страх и знам, че когато човек иска силно нещо, трябва просто да отиде и да случи мечтата си. Просто е, усмихва се чаровната девойка - търсачка на силни усещания.

Пенка Балева ще скочи на 82 години за пореден път по време на честванията на клуб "Адреналин" през следващите няколко дни. По нейна молба няма да съобщаваме дата и час, от суеверие. Тя ни обеща среща скоро, за да разкаже отново за адреналина в кръвта си като двигател на енергията.