Повече от 3600 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив на 15-ти септември. За учебната 2016/2017 година се увеличава броят на записаните за първи клас деца спрямо предходната година. При функциониращи 151 паралелки в общинските училища за 2015/2016 учебна година с 3400 деца, за настъпващата година по предварителни данни децата са над 3600 и за тях са предвидени 160 паралелки.

За първи път в България в началото на 2017 година в пет общински детски градини (ДГ „Мирослава“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Мир“ и ДГ „Велимира“), общо в 10 групи, ще бъде въведена Монтесори педагогика.

Към настоящия момент в петте детски градини вече са доставени необходимите Монтесори материали за по една група, като до края на годината ще бъдат оборудвани на вторите групи. През лятото екипите на петте детски градини работеха за създаването на адекватна среда. Продължава и обучението на 25 педагози и 5 служители от отдел „Образование“, коeто стартира през м. април 2016 г. и ще приключи в края на годината.

Първолачка от Пловдив ще облече патриотична рокля за първия учебен ден СНИМКИ

В момента се сформира втора група от педагози за обучение за въвеждане нa Монтесори педагогиката, като обучението ще се проведе по специално разработената за Община Пловдив програма от екип на Нов български университет. Обучението ще стартира през м. септември 2016 г., като се планира в него да се включат 27 педагози.

През новата учебна година продължава реализирането на съвместен проект „Иновативни училища“ на Община Пловдив и фондация Световен образователен форум България, в който са включени 8 учебни заведения – НУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Йордан Йовков“, СУ „Патриарх Евтимий“.

Предстои разширяване на проекта, като се включат 6 нови учебни заведения – ОУ „Васил Петлешков“, ОУ „Стоян Михайловски“, ОУ „Захари Стоянов“, ОУ „Васил Левски“, СУ „Черноризец Храбър“ и СУ „Любен Каравелов“.

 По проекта за иновативни училища се въвеждат и образователните платформи на световните софтуерни лидери Майкрософт и Гугъл. Двете системи дават възможност на екипите на училищата да дигитализират в голяма степен учебния процес и да създадат съвременна образователна среда за учениците. 

Пловдив е първият български учащ се град на ЮНЕСКО

ТrafficNews.bg