Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Основан е красивият бразилски град Жабоатао дос Гуарарапис

Жабоатао дос Гуарарапис е създаден на 4 май през 1593 година и се намира в Североизточна Бразилия. Населението му е 687 688 жители, а площта 256,08 кв. км.

Средната годишна температура е 28 градуса по Целзий. Като това благоприятства туризма. Градът има 3 градски плажа и почти целогодишно е райско място.

Ал Капоне е арестуван

Мафиотът Ал Капоне е обявен за обществен враг №1 в САЩ и е арестуван в Атланта. Влиза в затвора за единадесет години с присъда за укриване на данъци.

Ал Капоне е познат и под псевдонима Белязаният. Той е от италиански произход и става известен по време на сухия режим в САЩ в Чикаго като съосновател и шеф на организирания престъпен синдикат Chicago Outfit.

Роден в Ню Йорк, дете на италиански имигранти. От рано става член на гангстерска групировка и работи като охрана на престъпни места като бордеи. След като навършва 20 години, той се премества в Чикаго и става бодигард и доверено момче за всичко на Джони Торио, главатар на престъпен синдикат, който нелегално доставя алкохол и се ползва с политическа защита. След конфликт с друга гангстерска група Торио за малко не умира.

Ал Капоне се радва на добри връзки с кмета Уилям Томпсън и градската полиция го оставят в безопасност от силите на реда. Често се радва на овациите на обществото. Прави много дарения, заради което е наричан и Робин Худ.

На Свети Валентин по негово нареждане са убити 7 души от вражеска групировка и това уронва името на Капоне. Последва вълна от недоволство, която води до ареста му за укриване на данъци през 1931 година.

СССР започва производството на Лада и Жигули

СССР започва производството на най-популярните коли в България десетилетия наред през 1979 година. На днешната дата бившият Съветски съюз получава лиценз за производство на леките автомобили Жигули и Лада от Фиат.

Международен ден на металурга, пожарникаря и коминочистача

Всеки е чувал поверието, че да пипнеш коминочистач носи щастие и късмет. Няма по-добър момент в годината да го направите от днес. На днешния 4 май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи. Покровител на тези професии е католическият светец св. Флориан – австрийски християнин, канонизиран от Католическата църква.

Роден е в градчето Енс, Римската империя, днес северна Австрия през 250 г. Животът му протича в период на преследване на християните. Като млад Флориан е мобилизиран като войник в армията на император Диоклециан. Едно от задълженията му е било организиране на противопожарните бригади. Тъй като действал в защита на християните, е наказан със смърт – на 4 май 304 г. със завързан около шията камък е хвърлен в река Енс.

Трите професии – металург, пожарникар и коминочистач, са обединени от факта, че изискват много физическа дейност и не са сред най-безопасните. Ден на пожарникаря в България се празнува най-вече на 14 септември. На тази дата през 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905г.