На днешния 9 май в България се преплитат двата празника – Деня на Европа и Деня на победата. Днес отбелязваме и деня на Червената армия, допринесла за разгрома на Вермахта, така и това, че сме членове на световно политическо семейство, обединяващо стария континент – Европейския съюз.

Ден на Европа

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа. Този празник е посветен на мира и единството на стария континент.

Датата на Деня на Европа не е избрана случайно. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, френският външен министър Робер Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Ден на победата

В Русия отбелязват днешната  дата като свещен ден – Ден на победата в най-страшната война, която държавата някога е преживявала. Победа на СССР над Нацистка Германия и спечелването на Великата Отечествена война.

На 9 май 1945 в Берлин началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел отделно подписва германската капитулация само с СССР. В Русия по традиция на този ден се провежда грандиозен военен парад. Тази година заради пандемията обаче той няма да се проведе. Специално з атози ден е написана песента на Йосиф Кобзон “День победы”.