Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден на климата

На 15 май всяка година отбелязваме Световния ден на климата. Целта на този ден е да насочи вниманието ни към усилията за справяне с настъпилите промени и да ни накара да се замислим над въздействието над климата в резултат на човешката дейност. В тази връзка на 21-та Конференция на Международната общност в Париж през декември 2015 година, е подписано глобално Споразумение от 175 страни, в това число и България.

Целта, залегнала в Споразумението от Париж е, всички страни да намалят емисиите си на парникови газове до нива, които ще помогнат за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий. Това историческо събитие е крачка напред в борбата с климатичните промени.

Международен ден на семейството

На днешния ден честваме и Международния ден на семейството. Целта на празника е да отбележи не само хубавите и щастливи мигове, а и да обърне внимание на проблемите.

Не забравяйте да обичате и да давате от себе си всичко за семейството, защото това са единствените хора, които биха направили същото за вас, абсолютно безрезервно и безвъзмездно.

„Да имаш място, където да отидеш – това е домът. Да имаш някой, който да обичаш – това е семейството. Да имаш и двете – това е благословия

Приключва Селската война в Европа

През 1525 година приключва народното въстание, избухнало в Европа през 1524 година, наричано Селската война. То се състои от серия от едновременно икономически и религиозни въстания, в които заедно участват представители на селячеството, градското население и аристокрацията.

В своята кулминационна точка през пролетта и лятото на 1525 година в него участват приблизително 300 хиляди селски въстаници. Жертвите се определят около 100 000 души. Това представлява най-големият и най-обширен бунт преди Френската революция.

Четата на Филип Тотю преминава в България

През 1867 година четата на Филип Тотю със знаменосец Иван Шипкалията преминава в България през река Дунав край Свищов. Четата е от около 40 души. По следите им тръгват турци и те са принудени да се укриват в гората „Пустия“ край село Върбовка.

Четата е забелязана и издадена на властите от ловджии, обкръжени са и разбити. Под прикритието на нощта и с помощта на българи от околните селища оцелелите четници стигат заедно с Филип Тотю връх Юмрукчал в Стара планина и се присъединяват се към четата на Панайот Хитов. С тези си действия четата привлича вниманието на европейската общественост върху съдбата на българите.

Стоян Михайловски написва стихотворението „Кирил и Методий“

На днешния 14 май през 1892 година Стоян Михайловски написва стихотворението „Кирил и Методий“, което през 1901 година с музиката на Панайот Пипков става химна „Върви, народе възродени“.

Червената армия се изтегля от Афганистан

През 1988 година, по време на Война в Афганистан от 1979 до 1989 година, след повече от осем години воюване, Червената армия започва изтегляне от Афганистан. За жалост това е краят само на един от етапите на гражданската война в страната. Етап включващ присъствието на място на военен контингент съветски войски.

В конфликта участват въоръжени сили на просъветското правителство на Демократична република Афганистан, от една страна, и въоръжената опозиция (муджахидини), от друга. Борбата е за пълен политически контрол над територията на Афганистан, като в конфликта е пряко намесена армията на СССР, изпратена с решение на Политбюро на ЦК на КПСС, за подкрепа на правителството в Кабул.

Продадена е най-скъпата картина в света

През 1990 година картината „Портрет на д-р Гаше“ от Винсент ван Гог е продадена за рекордните 82,5 милиона щатски долара и става най-скъпата картина.

Винсент ван Гог рисува картината два месеца преди да почине. На нея е изобразен Пол Гаше, лекарят, който се грижел за неговото здраве по време на престоя му в Овевр-сюр-Оаз.