Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и Световен ден на донора 

На 13 юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора. Честват се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане и спасяване на човешко здраве и живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.

Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

В България, за жалост доброволното кръводаряване не е достатъчно. По голямата част от необходимото количество кръв се осигурява чрез платени донори. Това съобщават от Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който отбелязваме днес.

Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс

Експедицията на Мериуедър Луис и Уилям Кларк през 1804 – 1806 е първата американска експедиция, прекосила територията между Атлантическия и Тихия океан и върнала се обратно.

На 13 юни 1805 г. Луис и Кларк достигат до мащабните водопадите Грейт Фолс, които се намират на река Пасаик в Ню Джърси. От 2009 г. Грейт Фолс получава статут на Национален исторически обект.

През дълбок пролом, от върховете на който, от впечатляващата височина от 23 метра, падат водни каскади, искрящи в спектъра на слънчевата светлина, са положени два моста.

Водопадът Голям водопад оставя дълбок отпечатък в историята на индустриалното развитие в Ню Джърси. Мемориална статуя на Александър Хамилтън е ситуирана в дефилето на водопада. Хамилтън пръв използва силата на падащата вода като източник за енергия и до ден днешен водопадът продължава да служи за тези цели. На реката е издигнат малък язовир, а част от водата е отклонена, за да произвежда хидроенергия.

Родена е великата княгиня Олга Александровна

На 13 юни 1882 г. е родена Олга Александровна. Тя е последната велика руска княгиня на Имперска Русия. Олга е най-малката дъщеря на император Александър III и императрица Мария Фьодоровна. Тя е сестра на последния руски император Николай II.

Родена в Петерхоф и отраснала в Гатчина, великата княгиня Олга Александрова е изключитело близка с брат си великия княз Михаил Александрович. Олга Александровна е талантлива художничка, оставила след себе си над 2000 произведения на изкуството.

Гойко Митич празнува годишнина – става на 80

Легендарният немски актьор от сръбски произход Гойко Митич днес празнува юбилей, става на 80 години. Роден е в селско семейство в село Стройковци в Сърбия. Има щастливо и безгрижно детство. Заедно с брат си Драган е отгледан от баба си на село.

Прави дебюта си в киното на 20 години като каскадьор във филма „Ланселот и кралицата“. Шест години по-късно заминава за Берлин и започва да се снима в уестърни, играейки роли на индианци. Участва в 15 филма, където играе Токай Ихто в “Синовете на Великата мечка”, снима се още в “Чингачхук”, “Оцеола”, “Улцана”, “Следите на Сокола”. Често е наричан „Източният Винету“, макар и да не е играл ролята му чак до 2002 г.

Продължава да живее в Германия. Играе в телевизионни сериали. Участвал е също и в театрални постановки, където играе ролите на Труфалдиньо, Робин Худ и Спартак.