Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Жана д'Арк е изгорена на клада

Жана д'Арк е национална героиня на Франция. Тя е селско момиче, родено в смутни за Франция времена, началото на 100 годишната война. Жана търси спасението в религията, в тези тежки времена.

По време на управлението на Шарл VII, Франция изпада в критично положение – цялата северна част е окупирана от англичаните, а френската армия е толкова отслабнала, че се поставя въпроса за независимостта на страната. Жителите на родното село на Жана д’Арк – Домрем остават верни на краля и селото два пъти бива разрушавано от привържениците на бургундския херцог, който е на страната на англичаните.

Легендата разказва, че именно тогава, Жана чува гласовете на архангел Михаил и св. Екатерина и св. Маргарита, които я призовават да защити Франция. Младото момиче решава, че нейното призвание е да спаси страната си. След множество препятствия, Жана д’Арк успява да се срещне с Шарл VII и да си издейства военен отряд, с който успява да свали английската обсада на град Орлеан.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня, са обсадени и викат Жана д’Арк за помощ. Пристигайки на мястото, на 23 май 1430 г. Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните.

Тя е екзекутирана на 30 май 1431 година. Църковният съд в Руан обвинява Жана д'Арк в ерес и на 30 май 1431 г., тогава те е само на 19 години, я изгаря на клада на площада на стария пазар. Когато пламъците я обземат, тя моли за кръст, който да държат пред нея, и на няколко пъти проплаква: „Исусе!“ Много от присъстващите плачат. След като умира, англичаните показват обгорялото тяло, за да не се създава легендата, че е успяла да избяга. След това го изгарят до изпепеляване, за да предотвратят събирането на реликви, а праха разпръскват в Сена.

Битката при Милин камък

На 30 май 1876 г., към края на Априлското въстание, Ботевата чета влиза в тежка битка с башибозук и около сто души редовен аскер. На Милин камък оставят костите си над двадесет Ботеви четници. Загубите на турците са по-големи благодарение на по-благоприятната позиция на четниците. Липсата на вода и път за отстъпление са причината още през нощта четата да се придвижи до Стара планина.

Бийтълс започват да записват своя Бял албум

През 1968 г. Бийтълс започват да записват своя деветият студиен албум. Той носи името на групата. Албумът е познат и като „Белият албум“ (The White Album), тъй като обложката била бяла и на нея нямало нищо освен името на албума.

Първото парче в албума е култовото произведение „Back in the USSR”, написано от Пол Макартни като антитеза на песента на Чък Бери „Back in the USA”. „Белият албум” има огромен пазарен успех – само в САЩ от него са продадени около 9,5 милиона копия.

Голяма част от песните в него са замислени по време на посещението на групата в индийския град Ришикеш. Там членовете на Бийтълс практикуват йога под ръководството на Махариши Махеш Йоги.

Джон Ленън и Пол Маккартни бързо осъзнават, че сегашното им състояние е идеално за писане на песни. Те се срещат по стаите за да работят по нови песни. Албумът е издаден на 22 ноември 1968 г. Първоначално било планирано да се нарича „House A Doll“, но по късно името е променено.

Официалното име на албума, чието оформление е дело на известния британски художник Ричард Хамилтън, е The Beatles. Въпреки това, той е известен в цял свят като „Белият албум”, тъй като Хамилтън го изпълнява в духа на концептуалното изкуство, представяйки абсолютно свободно, белоснежно пространство. Художникът бил подробно инструктиран от Пол МакКартни как точно следва да изглежда албумът. Факт е, че обложката има надпис с логото „The Beatles”, само че той е получен в резултат от щамповане върху хартията.

Изстрелян е космическият апарат Маринър 9 на Марс

През 1971 г. по програма Маринър е изстрелян е безпилотният космически апарат Маринър 9, чиято главна цел е картографиране на повърхността на Марс.

Няма човек, който да не е чувал за Червената планета. По една или друга причина именно с Марс са свързани множество научни проекти. Особено внимание привлече фактът, че от НАСА оповестиха преди годни, че са открили вода на Марс. Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата.