Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Открит е Големият бариерен риф край Австралия

На днешния ден през 1770 г. английският мореплавател Джеймс Кук случайно открива Големия бариерен риф край Австралия. Кук засяда с екипажа си върху кораловия риф, който разпаря дъното на кораба.

Големият бариерен риф е най-голямата в света система от коралови рифове и острови. Съставена е от над 2 900 отделни рифа и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2300 km и площ около 344 400 km².

Големият бариерен риф може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми. Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи. Рифът поддържа голямо биоразнообразие и е включен в Списъка на световното наследство през 1981 година. CNN го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света.

Голяма част от рифа е защитена от Морския парк на Големия бариерен риф, който ограничава въздействието на човешките дейности, като риболов и туризъм. Други екологични заплахи за него са изливането на повърхностни води от сушата, промяната в климата, съпътствана с обезцветяване на коралите, и периодичните скокове в популацията на морската звезда трънен венец. Според изследване от 2012 година след 1985 година рифът е загубил повече от половината от своята коралова покривка, а през 2016 година е установено, че обезцветяването е обхванало значителни области от северните части на рифа.

Започва Голямата чистка в Русия

През 1937 г. започва голямата чистка или „големият терор“.  Голямата чистака представлява започването на политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на 20 век с цел да консолидира управлението си в Съветския съюз, да централизира властта и да премахне всяка възможна съпротива на властта, независимо дали тя е реална или се симулира такава. Някои автори описват тези репресии като „Съветския холокост“.

Държавният тероризъм е насочен най-вече към политически и военни лидери. Генерали от Червената армия са били убити, писатели, хора на изуството и учени са били жертви на чистките, наред с обикновените граждани, заподозрени в поставяне под съмнение управлението на Сталин.

Тези чистки включват изтезания, принудителен труд в лагерите ГУЛАГ, депортиране на хора от етническите малцинства, екзекуции, лишаване от свобода на милиони хора.  През годините 1937 – 1938 са били арестувани до около 1,5 милиона души, от които около половината са били екзекутирани.

Празник на икономистите

На 11 юни в България се отбелязва Празника на икономистите. Денят е обявен за професионален празник през 2005 г. с решение на Министерския съвет по повод 110 годишнината от създаването на първото българско икономическо дружество през 1895 г.

По-късно - през 1990 г., дружеството е преименувано в Съюз на икономистите в България.