Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

„Договорът от Тордесиляс” между Португалия и Испания 1494

Две от петте главни колонизиращи сили в Европа – Португалия и Испания, под егидата на папата, подписват Договора от Тордесиляс, с който си поделят Новия свят през 1494 година.

Договорът разпределя сферите на влияние в света между двете държави. Ратифициран е от Испания на 2 юли 1494 г., а от Португалия – на 5 септември същата година.

Картината е от Уилям Блейк – Европа поддържана от Африка и Америка, 1796 г.

Коронясан е Луи XIV

На днешния ден през 1654 година е коронясан за крал на Франция един от най-обсъждани монаси на всички времена. Шармантен, успешен и влюбчив, личността на „Краля слънце” е една от най-коментираните и анализирани, както от историята, така и от обикновените хора.

Неговото управление, продължило от 1643 г. до смъртта му през 1715 г., започва когато той е едва четиригодишен и продължава седемдесет и две години, три месеца и осемнадесет дни, което го прави най-дългото документирано управление на европейски владетел.

Луи XIV започва да управлява лично държавата едва през 1661 г., когато умира неговият пръв министър кардинал Джулио Мазарини. Той се стреми да премахне остатъците от феодализма, оцелели в някои части на Франция, заставяйки аристокрацията да живее в неговия бляскав Версайски дворец. Тази политика успява да усмири благородниците, много от които участват във въстанието Фронда в началото на неговото управление.

Имението на Елвис отваря за посетители

На 7 юни 1982 г. Грейсленд, имението на Елвис Пресли, отваря врати за посетители.

„Грейсланд“ е къщата, в която рок легендата живее в най-прекрасните години от живота си. Намира се в близост до Мемфис, щата Тенеси. Входът на къщата е внушителен с белите колони, елегантния балкон и двата лъва, които сякаш охраняват красивия дом, ограден с много зеленина.

Елвис е роден на 8 януари 1935г. и е единствено дете. Още тригодишен, прави впечатление с хубавия си глас, а на 12 години получава първата си китара. Звездният му миг започва през 1953 г., когато записва първата си плоча, посветена на майка му. Следващите няколко години, Елвис Пресли изпява и записва няколко песни, които се превръщат в хитове.

Пресли е щастлив, че живее с родителите си, в купения от него дом. Трудно преживява смъртта на майка си. Но докато е в казармата се запознава с бъдещата си съпруга Присила, която тогава е на 14 години. През 1962 г. Пресли довежда любимата Присила в Грейсланд. В началото животът им една приказка. Стаите в огромната къща са 23. Има място за всичко и всички.

Елвис има бурен живот, много турнета и участия във филми. Въпреки, че се омъжва за Присила, слабостта му към хубавите жени води до развод. Красивата приказка между двамата има трагичен край. Елвис Пресли умира през август 1977 г. в имението си „Грейсланд“ само на 42 години.

След смъртта му, Присила поема управлението на имота. През 1982 г. имението „Грейсланд“ е открито за посетители и с указ на министерството на вътрешните работи, е обявено за национален паметник. Посетителите могат да се запознаят с живота на любимия на поколения певец само в помещенията на първия етаж-музикалната стая с пианото на Пресли, кухнята, дневната, трапезарията, стаята-джунгла. Запазени са колите му, а също и трактора, с който е обикалял земите в имението от 14 акра.

Повече от половин милион посетители на година идват, в „Грейсланд“ ,за да отдадат почит на Елвис. Имението е втората най-посещавана частна резиденция в САЩ след Белия дом.

На 7 юни рожден ден празнуват:

Актрисата и бивш модел Луиза Красимирова Григорова-Макариева, известна с ролите си на Алекс в сериала „Стъклен дом“ и доктор Вяра Добрева от „Откраднат живот“ днес има юбилей, навършва 30. Тя участва и в култовите филми „Диви и щастливи”, „Привличане” .

Другата прекрасна рожденичка е любимата на Енрике Иглесиас – руската тенисистка Анна Курникова, която днес става на 39.

Северноирландски актьор Лиъм Нийсън пък става на 68 години.

Днес на 68 година става и турският писател и носител на Нобелова награда за литература – Ферит Орхан Памук.

В романите си, представителни за късния постмодернизъм, Памук се опитва да съчетае традициите на европейската литература и османската изящна словесност. Подчертан е интересът му към османската култура, сблъсъкът и взаимодействията между „източно“ и „западно“ са основната тема в „Името ми е червен“ и „Бялата крепост“.

Честит празник на всички рожденици!