Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Отворена е Айфеловата кула за посетители

Айфеловата кула, на френски Tour Eiffel, е висока 324 м, а заедно с антените си тя става приблизително висока, колкото 81-етажна сграда. Кулата за пръв път е отворена за посетители на 6 май 1899 година.

Айфеловата кула е една от най-известните и атрактивни конструкции в целия свят. Тя е най-високото съоръжение в Париж и най-посещавания срещу заплащане архитектурен паметник в света. Изкачвана е ежегодно от милиони посетители.

Символът на френската столица в построен от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 година. Първоначално е наречена просто „300-метровата кула“, но по-късно приема името на Айфел.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

Открит е тунелът под Ла Манш

Тунелът под Ла Манш, известен още като Евротунел, свързва френския град Кале с британския град Фолкстоун под протока Ла Манш. Подводният тунел е с дължина 50 км.

На 6 май през 1994 година британската кралица Елизабет II и френският президент Франсоа Митеран откриват официално тунела. Месец по-късно започва редовното движение на влакови композиции.

Папа Йоан Павел II става първия папа, който влиза в джамия

На днешния ден през 2001 година на свое посещение папа Йоан Павел II влиза в Омаядската джамия в столицата Дамаск.

Омаядската джамия се смята за една от най-важните в ислямския свят, както и една от най-старите. Вярва се, че в нея е погребан Йоан Кръстител и е свещено място и за християните.