На море през зимата? Защо не! Само така ще видите красотата на морето, ще усетите свободния дух на стихията и ще разнообразите ежедневието си. Ако сте свикнали обаче да бъдете на море през лятото, зимата може да ви се стори странна. 

Ако започнете да съпоставяте какво е било през двата сезона. Ще се изненадите от разликите. През зимата морските градове и курорти са пусти, независимо колко е тяхното население. Макар и трети по численост след Варна и Бургас, в Поморие също е безлюдно.

Работят няколко магазинчета, казино, едно по-голямо заведение, държавните служби, банки, аптеки и клоновете на мобилните оператори. Почти всичко друго е затворено, а може да видите и напълно празни улици. Ако искате да си закупите сувенир, също няма откъде. Остава ви единствената опция да си вземете нещо малко за спомен от плажа.

Но именно заради това пред вас ще изпъкне красотата на морето. Гледката е зашеметяваща, а в спокойното море може да видите плуващи лебеди. Единственото нещо, с което трябва да свикнете, е, че морският бриз, който ви радва през лятото, се е превърнал в бръснещо студен вятър. 

В Поморие откриваме и отворени по-малко от пет хотела, които работят целогодишно. Малко е вероятно да се видят ремонтни дейности, които обикновено стартират през април. Ударната подготовка за сезона местните споделят, че започва през месец май. 

Служител на един от малкото отворени хотели казва, че сезонът е успешен ако двете части на Поморие - новата и старата, са пълни. Оказва се обаче, че коронавирусът и липсата на туристи не са пощадили местния поминък и някои от хотелите са фалирали. 

Хората от морето казват, че не се притесняват от евентуална липса на руснаци или украинци покрай конфликта в Украйна. Причината е, че руснаците почти не наемат къщи за гости и хотели, а купуват апартаменти, а някои стоят и цяло лято. 

На фона на жестокия студ, местните споделят, че с надежда очакват да дойде лятото, а с него и туристите.