Носенето на предпазни маски е единственото нещо, което можем да направим, за да се предпазим от коронавируса, докато чакаме ваксината. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб .

„Носенето на маска е нещо елементарно. Маската трябва да се носи правилно и задължително в затворени пространства, въпреки че вече има публикации, които показват плюсовете от носенето на маски и на открито“, заяви Мутафчийски.

Генералът направи забележка и на присъстващите журналисти на пресконференцията, че 15%  от тях не носят маските си както трябва.

„Тези, които носят предпазни маски намаляват вирусния товар и 80% от тях прекарват с лека симптоматика вируса“, каза още той.

Мутафчийски коментира още и как се разпространява вируса във въоръжените сили у нас.

96 са заразените военнослужещи към момента, като в това число са и медиците от ВМА.

„10 са заразените курсанти във връзка с новата учебна година, те пристигнаха в училищата заразени, в момента всички са карантинирани и проблемите са решени. Най-големите огнища в наши са поделения са в централната част на страната 30 души, поделение в източна България -10 и две поделения около София – 20 души“, коментира още генералът.