Новият политически проект на Лютви Местан Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) вече е факт. Той бе учреден днес в София.

„ДОСТ е създадена в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума „мамо“ и каква вяра изповядва в Създателя”. Това заяви лидерът на новата партия Лютви Местан, който бе посрещнат с аплодисменти от учредителите и гостите на учредителната конференция.

Вижте ексклузивни кадри от конгреса:

Както ви съобщихме по-рано събитието се провежда при засилени мерки за сигурност в Зала 3 на НДК, същата зала, в която през 2013 г. по време на конференция се разигра екшънът с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Искам преди всичко да ви благодаря за гражданската доблест и смелост днес да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени”, заяви Местан.

Той разкритикува "предколедното шоу на почетния председател на ДПС". "И 1000 пъти да бях убеден, че ме очаква подобна саморазправа, 1000 пъти бих заявявал тази декларация", отсече той. Според Местан "евроатлантическият скептицизъм на Доган надминал този на Валери Симеонов и Волен Сидеров, взети заедно".

На това акцентира в словото си председателят на учредяващата се в момента партия ДОСТ. Натовска, европейска, антиолигархична партия, която ще бори корупцията, ще разобличава задкулисието и ще работи за модерен граждански патриотизъм и за мултикултурализма. 

В залата присъстваха Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче, заедно със заместник на Давутоглу - Фатма Бетюн Сеянкайъ. Пловдивският депутат Венцислав Каймаканов също бе на първия ред.

На форума е също зам.-председателят на Партията на националистическото движение в Турция Семир Ялчън, който предаде поздрав от лидера й Девлет Бахчели. "Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина", заявл той, цитиран от 24 часа. Скандалната последна реплика прозвуча в присъствието на първия секретар на френското посолство Клод Жире, дипломати от украинската и полската мисии и други, както и олимпийският шампион по вдигане не тежести Наим Сюлейман.

В залата са шефовете на изселническите организации и много депутати в Турция.

TNS.bg