Проверка и на консултантите в Държавен фонд "Земеделие"! За това призова Мирослав Найденов, земеделски министър от първото правителство на Бойко Борисов.

Не е тайна, че служители на ДФЗ са ползвани именно като консултанти във фирмите, които осъществяват услуги за кандидатстване по европейски програми. Според Найденов още при подписването на документите някой трябва да установява конфликт на интереси.

Найденов коментира подозренията за злоупотреби с къщите за гости по Програмата за развитие на селските райони след репортаж за проверка в село Уляново, където къща за гости се оказа заключена. Самата проверка не се състоя именно заради това, но собственичката е обещала по телефона да предостави достъп до помещенията утре, понеделник. Така най-малкото проверката няма да бъде изненадваща. Достъп до къщите за гости трябва да има ежедневно.

Проверяващият от ДФЗ Костадинов информира пред оградата на обекта, че проверката е по сигнал за конфликт на интереси за вече бившия служител на ДФЗ Янаки Червеняков - това е къща на името на вече бившата му тъща. Самият Червеняков е уволнен за трети път от ДФЗ през април месец със заповед за уронване престижа на администрацията. Преди това е бил уволнен през 2016 година, но върнат от ВКС на работа. Първото уволнение на Червеняков е от 2014 година, но Костадинов не знае мотивите за него.

Според Мирослав Найденов от показаното в репортажа на bTV е ясно, че не изолиран случай. И въпреки че всички процедури и методики са спазени, в ПРСР има много злоупотреби. Те явно не са обхванати от спазените 5% проверки на всички бенефициенти. Това все пак е най-богатата програма с бюджет общо от 7.5 милиарда за седем години, обясни Найденов, но настоя, че тази програма трябва да продължи да съществува, тъй като тя подпомага изоставащи райони и дава перспектива на хора, които за съжаление нямат друга алтернатива.

Мирослав Найденов увери в студиото, че за нарушенията ще плащат бенефициентите, а не данъкоплатците, въпреки че може да се очаква някои от случаите да влязат в сложни съдебни саги. "Няма как републиканският бюджет да плати за тези, които са злоупотребили", посочи Найденов.