Министерството на земеделието оказва съдействие след запитвания от търговски вериги за връзка с български производители на плодове и зеленчуци. Това коментираха участниците в среща между представители на Министерството на земеделието и браншови организации. Това се случва, след като в предходни срещи от земеделското ведомство предложиха на търговските вериги да им предоставят подробна информация за сезонното производство на плодове и зеленчуци в страната по региони. Институцията вече е предоставила контакти на български производители на дини и зеле от област Варна след съответното запитване. „Ще продължим да оказваме съдействие в тази посока, за да помогнем на българските производители на плодове и зеленчуци“, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.
С цел повишаване на консумацията на български пресни плодове и зеленчуци представители на Министерството на земеделието и неправителствените организации обсъдиха още възможността за въвеждане на доброволни браншови стандарти, които защитават и промотират родните свежи и регионални продукти. „Това предложение идва в отговор на необходимостта да стимулираме както късите вериги за доставка, така и здравословен модел на хранене. Късите вериги гарантират, че потребителите ще консумират пресни плодове и зеленчуци, произведени в техния регион, което е в техен интерес, а също помага на местните производители“, заяви още Момчил Неков. Той посочи, че при къси вериги на доставка се намаляват и емисиите при транспорта на плодовете и зеленчуците. В хода на дискусията бе решено представителите на браншовите организации да запознаят членовете си с предложенията и да върнат своите становища.
На срещата бяха обсъдени и действия по Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни 2021 – 2026 г., включително необходимостта да се организира информационна кампания сред потребителите за правилното съхранение на хранителните продукти. Заместник-министър Момчил Неков предложи кампанията да се проведе със съдействието на търговските вериги, като коментира, че намалената загуба на храни означава спестени средства за потребителите.
Участниците в срещата обсъдиха и добрите практики при взаимодействието между производителите на земеделски продукти и търговските вериги, както и стимулите, които ще улеснят земеделските производители да се сдружават.
Още от категорията
Виж всички
Атлетиката не хареса Ивет Лалова за член на УС на федерацията
Откриха изчезналата във Витоша Стефани
Темите на Traffic News