Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков представи екипа си в министерството. Негови заместници ще бъдат проф. д-р. Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов.

"Ще реализирам една идея, по която работя от 11 години - в България да има специализиран полицейски отряд за охрана на културното наследство", каза на първата си пресконференция Минеков. 

Той съгласува това си намерение с Министерството на вътрешните работи и следва примера на Италия и Франция, с чиито служби ще се обмени опит. По данни на Европол от България се изнасят много предмети на изкуството - част от тях не са особено ценни, но има и уникати, цитира министърът европейските наблюдения.

"Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Емил Кошлуков (заради решението на БНТ да излъчи извънреден брифинг на ГЕРБ в събота (22 май), прекъсвайки редовната си програма). Тогава всяка партия би се възползвала от този пример и така ще се предават брифинги от сутрин до вечер", не скри опасенията си министъра.

Той обясни, че е пратил декларация до Кошлуков още в събота. По думите му обществените медии БНТ и БНР са част от националната сигурност и стриктно е описано кога може да бъде прекъсвано предаване - при земетресение, бомбардировка, война.

"Този брифинг изглеждаше ли заплаха за националната сигурност", попита Минеков.