Състоянието на 7-годишната Мими от София, която се бори с левкемия, се влошава всеки ден. Момичето, чиято слънчева усмивка предизвика съпричастността на хиляди българи, от два дни е със затруднено дишане. Появил се е и перикарден излив, т.е. абнормно количество течност в част от околосърдечната торбичка. Според близките изливът не е голям, но допълнително натоварва дробовете на Мария. Семейството е обсъдило с кардиолози варианти за интубиране и анестезия, но специалистите преценили, че такъв вариант засега е неуместен. 

Припомняме, че 7-годишната Мария от София е родена със Синдром на Даун. През 2017-а година, малко преди да стане на 5 годинки, тя бива диагностицирана с лимфобластна Б-клетъчна левкемия. Борбата, която започва, продължава почти 2 години. През това време Мария преминава през 3 курса на химеотерапия. Преди няколко месеца обаче родителите научават най-страшното - Мими има рецидив! 

Детето трябваше да замине за  Вюрцбург, където да се осъшестви трансплантация на стволови клетки и нов курс химиотерапия. Офертата, подадена от болничното заведение, бе 310 000 евро. За да бъдат набрани средства, бяха организирани редица благотворителни събития, а във фейсбук групите, първоначално посветени на бебе Калина, се организира търг в помощ на Мими. Към момента обаче не достигат €62 200. 

Преди няколко дни обаче детето започнва да се влошава. От от клиниката пък поискаха гаранция, тъй като трансплантацията Мими ще има шанс за трансплантация в рамките на броени дни, ако влезе в ремисия. Затова близките помолиха да бъдат отворени всички дарителски кутии и да бъдат отчетени приходите от тях. 

"Следва лоша новина - Мими се е сдобила с инфекция и кашля, продължава да е с нулеви показатели. На този етап не може да пътува, от опита на други минали по този път, разбрахме, че възтановяването след тази тежка химия може да отнеме 15 дни. Дано слънчицето се пребори и скоро ни зарадва с добри показатели", написаха още организаторите. От няколко дни насам детето се храни единствено с помощта на системи и заместители, а показателят на левкоцитите в кръвта й е 0.

Днес по сметката на детето постъпиха и приходите от благотворителните базари в Пловдив и Варна, по време на които бяха събрани малко повече от 7 000 лв. Сумата обаче продължава да не е достатъчна.

Близките на Мими призовават всички, съпричастни към кампанията, да отправят молитва за здравето на детето. 

"Хора, както виждаме, Мими няма време да чака. Не мога да опиша как ми се къса сърцето, виждайки я в това състояние. Призовавам всички, нека пуснем пари-2,5,10 лева, колкото имате. Няма време за търгове, времето на едно малко сърце, пълно с толкова много любов гасне! Оставащата сума не е чак толкова голяма, ако всеки от нас пусне сега, до няколко часа сме я събрали", отправиха призив дарители в социалните мрежи. 

Mожете да подкрепите детето и с дарение чрез PayPal или по банков път по нейната дарителска сметка в Райфайзен банк:
IBAN: BG34RZBB91551007617418
BIC:RZBBBGSF
Титуляр: Мария Иванова Иванова

Кампания във Хелпкарма: helpkarma.com/help/mimi