Лекари, специалисти по здравни грижи и друг медицински персонал излязоха пред вратите на болниците в страната, за да отбележат Деня на спасението. Точно в 12 ч. всички те запазиха едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки почетоха паметта на загиналите свои колеги при спасяването на човешки животи.

Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, в чест на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

В София пред Паметника на медицинските чинове до ВМА бяха поднесени венци и цветя. На събитието присъства ръководството на УС на Българския лекарски съюз, министрите на здравеопазването и отбраната, представители на Президентството, Министерство на вътрешните работи, кмета на Столична община, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа” и други.

Снимки: Български лекарски съюз