Двама младежи от София на възраст около 30 години са загиналите сноубордисти, които бяха пометени от голямата лавина, паднала в района на  "Бъндеришки улеи" над Банско. Това научи TrafficNews.bg от Планинската спасителна служба. Петър и Димитър се спускали извън пистите по западния склон под връх Тодорка заедно с още двама свои приятели, които обаче са оцелели по чудо и са успели сами да се измъкнат изпод снега. Именно те са подали и сигнала до Планинската спасителна служба в 11.28 часа.

Огромната снежна маса е влачила двамата загинали сноубордисти 800 метра и се е спряла на около 50 метра от хижа "Бъндерица". 

В акцията на планинските спасители, продължила около 3 часа, са участвали и двете кучета Норд и Закс, разказаха спасителите.

Според БЧК група от 5 души са карали извън пистите, в лавиноопасен район. В резултат на това са предизвикали бедствието.

Мъжете са имали еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Първият е бил с включен пипс (лавинен предавател, който издава звуци), което е спомогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият е открит със сонда, пише dir.bg.

Малко след 14 часа телата на двамата загинали са били транспортирани за аутопсия. 

Планинските спасители от два дни предупреждават за високата лавинна опасност заради навалелия нов сняг. Въпреки това извън пистите по улеите продължават да излизат търсачи на силни усещания.