След три седмици се очаква новите случаи на заразени с COVID-19 да падне с 50%, а смъртността още повече, като това ще е осезаемо за болниците, каза математикът д-р Лъчезар Томов в предаването „Панорама”.

Той заяви, че в момента има прекалено много случаи, които не се хващат, както и много починали хора от вируса, които не влизат в статистиката поради претоварената здравна система и малкото тестване.

„В момента леталитета на вируса е 1,2 у нас, при 0,6  в САЩ. Регистрираме по 200 пневмонии на ден, които много се  лекуват вкъщи. По-високата смъртност се крие и заради рисковия профил на хората у нас – диабет, възраст, хронични заболявания”, каза Томов. Той каза, че реално в момента това, което се налага у нас е частично затваряне, а не локданун. Математикът посочи, че локдауна в Чехия, Белгия и Израел е довел до съществено спадане на новите случаи. Обратно в Германия, някои области отчитат рекорди.

„Проблемът в Германия бе, че не затвориха училищата. Те са диспечер между местата за заразяването. Децата се връщат заразени, но го карат асимптомно,  родителите ходят на работа в офиса, където също много се заразяват. Така се преплитат потоците на хората, които спазват и не мерките. За това сред учителите имаме толкова много заразени 1300 и 40 починали”,каза Томов.